Letland in Keizerrijk Rusland : Riga

Kaart van Lijfland, detail van een kaart uit ‘Wereld-Atlas voor kantoor en huiskamer / door J. Kuyper. – 1e Deel Europa. – Amsterdam : G.L. Funke, 1880.

In Baedeker’s Russia -Engelse editie 1914 p. 55- lezen we: “Riga (20 ft.), РИГА, Lettish Rihga, the capital of the government of Livonia, is situated in a sandy plain on both sides of the Dvina (p.31), here 1/2 M. wide, aboud 9 M. above its outh in the Gulf of Riga. Riga is, after St. Petersburg, the most important Russian commercial and industrial town on the Baltic Sea, and it is the headquarters of the 20th Army Corps and the residence of the Greek Catholic Archbishop of Riga and Mitau, as well as the seat of the National Consistory of the Lutheran Church.The population is estimated at 530,000.” Hier is  ft. de hoogte in Engelse Voet, M. is Engelse mijl.

Riga : puntnummerstempels : de overgangsperiode
1 januari 1858 – 12 april 1860

Met de introductie van postzegels – 1 januari 1858- werd het ook noodzakelijk om de zegels af te stempelen. In het begin werden stempels uit de voorafgaande periode gebruikt als datumstempel op de achterzijde van de brief in combinatie met een ‘afstempeling’ door handgeschreven kruis op de zegel in in zwarte inkt. Natuurlijk was dit niet echt efficiënt en de ‘afstempeling’ kon verwijderd worden om de postzegel opnieuw te gebruiken tot de introductie van de puntnummerstempels.

Puntnummerstempel 38 = Riga


De nummers “1” and “2” in drie concentrische cirkels van punten werden geintroduceerd als nummerstempels voor St. Petersburg en Moskou in circulaire no. 138 van 26 februari 1858. Andere steden moesten de oude stempels gebruiken tot de komst van de nieuwe stempels.
Circulaire no. 1847 van 31 mei 1858 introduceerde dit soort stempels voor heel Rusland. De circulaire no. 157 van 17 augustus 1858 geeft meer details.
De hoofdsteden van “guberniya”, gouvernementen, kregen als nieuw stempel een nummer (3 to 60) omgeven door punten in de vorm van drie concentrische cirkels. Nummer 38 hoorde bij Riga als hoofdstad van guberniya gouvernement) Lijfland.

Met circulaire no. 53 van 12 april 1860 werden de nieuwe de nieuwe standaard-stempels in heel Rusland geïntroduceerd. De puntnummerstempels werden teruggetrokken door circulaire 123 van 11 februari 1863, met een uitzondering: zie het type hieronder van Riga-station.

Voor de districts-postkantoren , in rang onder de gouvernements (guberniya)-kantoren, werd een tweede type nummerstempel gebruikt: een nummer in een rechthoek van punten. Dit type is ook in Riga gebruikt. Dit tye met nummer 388 is gebruikt voor het postkantoor van Boldera, een voorstad van Riga.

Riga station: 700.

Tenslotte is in Riga nog een type gebruikt: een nummer in een driehoek van punten met afgesneden hoeken, voor de hulp-postkantoren.
Het puntnummerstempel van dit type met nummer 700 = Riga station. Dit type puntnummerstempels werd teruggetrokken met een circulaire van 20 oktober 1877. Dit type met nummer 700 is gebruikt voor het postkantoor in het Riga-Dünaburg spoorstation.