Riga : meer namen en plaatsen

De hoofdstraat van Riga: Alexander Boulevard.
De oudste naam van deze straat in Riga was Smilšu (zand)weg. In 1812 werd de Alexander-boog op deze straat gebouwd, een triompfboog ter herinnering aan de overwinning van Alexander I op Napoleon.

Rond 1818 werd de straat dus Alexanderstraat genoemd en in 1861 de ‘Grote Alexanderstraat’.
In de gids van Neumann -uit 1908 (zie literatuur hieronder)- is te lezen dat de tsaar bij dit gedenkteken ‘Denkmal zu Ehren des beliebten Monarchen’ op 28 augustus 1818 zijn intocht hield na zijn terugkeer uit Parijs.
Volgens deze gids hinderde het gebouw het verkeer – toen al- en de Alexanderboog werd verplaatst naar het einde van de Alexanderstraat op de stadsgrens.
In 1936 is de triomfboog verplaatst naar het Viestura-park (ten noorden van de Elizabethstraat). Dit park was het eerste openbare stadspark, aangelegd in 1721 op bevel van Peter de Grote als ‘Keizers tuin’.
In 1870 kreeg een deel van de Alexanderstraat de naam Alexander Boulevard, nu een deel van de Brivīdas Boulevard.
In 1923 is de naam Brivības-straat, Vrijheidsstraat, ingevoerd.
Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd de naam Adolf Hitlerstraat (1942 tot 1944) en de Brivīdas Boulevard werd natuurlijk de Adolf Hitler Boulevard.
In 1950 werden Brivīdasstreet, Brivīdasboulevard en -straat, Kalku en Svertuvesstreet verenigd tot de Leninstraat.

De afbeelding van de kaart hierboven is fraai, maar we zijn filatelisten: het stempel is gewoon, maar hier is ook het portstempel van Riga te zien! De ostzegel ontbreekt, en dus strafport.

Op een detail van de kaart in de Baedeker 1912 is in het verlengde van de Kalku straat te zien:  Alexander Boulevard. In deze straat was ook het ruiterstandbeeld geplaatst van Peter de Grote, dat we hiervoor gezien hebben.

Hieronder een kaart vanuit Riga naar Middelburg met het theater van Riga:

De adres-zijde van deze kaart:

Het stempel van Riga is een enkelring-stempel, ‘cross-date’.
In circulaire 13 van 5 april 1890 kwam de instructie om voor de maandaanduiding Romeinse cijfers te gebruiken.Dit gebeurde op suggestie van U.P.U., de Universal Postal Union.
Ook in Rusland veranderen de stempels: het ‘crossed date’-type. In het midden staat eerst de dag aangegeven, daaronder de maand (in Romeinse cijfers), links van het geheel de eeuw en rechts het jaar.

Another card with the theatre.

Het stempel is Riga, maar de datum is niet duidelijk.

Over het theater op de twee bovenstaande kaarten: het Nationale Opera Gebouw werd gebouwd in 1863 door de St. Petersburgse architect Ludwig Bohnstedt, voor het toen Duitstalige Stadstheater. Het huidige gebouw – zoals op de kaarten – werd gebouwd op de plaats van het oude Duitse theater, na een brand in 1882.
Het theater werd het Nationale Opera Gebouw in 1919, en het Nationale Theater verhuisde naar elders.

Pilsētas kanāls, de oude gracht van de stad, beschermde ooit de middeleeuwse binnenstad tegen indringers:
De adreszijde van de kaart hierboven:

De kaart is verzonden vanaf Riga Station (het ovale stempel) naar АРНСБУРГЬ (ARENSBURG), het Estse Kuressaare.
Alt Riga, Oud Riga.

Kaart met gezicht op de Kruittoren in Riga.
In 1919 werd het oorlogsmuseum erin gevestigd. De Kruittoren werd geherstructureerd in de jaren 1937 tot 1940 toen het werd opgenomen in de organisatie van het Latvian War Museum.

De oorspronkelijke naam is Zand Toren, gebouwd in 1330.
De toren werd verwoest door binnenvallende Zweedse troepen in 1621, maar herbouwd – het huidige uiterlijk – in 1650. In de 17e eeuw werd het de Kruittoren genoemd vanwege het daar opgeslagen buskruit.

De kaart is verzonden in 1914 to Antwerp in Belgium.
Op de adreszijde van de kaart is aangegeven:
ПЕЧАТНОЕ [PECHATNOE] = Druk(werk)
ПРОИЗВЕДЕНІЕ [PROIZVENIE] = Werk.
Het tarief voor een kaart naar het buitenland was 4 kopeken in de periode 19-03-1899 – 15-08-1917, maar voor drukwerk naar het buitenland was het tarief 2 kopeken. De kaart is gefrankeerd met 3 kopeken (tarief binnenland). De adreszijde van de kaart:

De afzender was lid van GLOBUS, een club van verzamelaars van kaarten. In de rechterhoek staat waarschijnlijk марка (postzegel) aan de voorzijde.

De kaart hieronder is verzonden vanuit Riga, 12 november 1913, en laat de Dom van Riga zien:

Riga, Dom
De Dom van Riga is een kathedraal en de grootste middeleeuwse kerk van de Baltische staten. Ook is het een van de oudste religieuze gebouwen in Letland. De kathedraal is de hoofdkerk van het Lutherse aartsbisdom Riga. De eerste steen werd gelegd door de Duitse bisschop Albert op 25 juli 1211. Zie: Wikipedia

De adreszijde van de kaart hierboven:

De adreszijde.