Letland in Keizerrijk Rusland

[smoothslider id='10']

Tijdens de Grote Noordse Oorlog (1700-1721) had het Tsaardom Rusland de leiding van een coalitie tegen het Zweedse Rijk. Peter de Grote (1672-1725)  regeerde het Tsaardom Rusland en later (1721) het Russische Keizerrijk vanaf 7 mei 1882. Vóór 1696 regeerde hij samen met zijn oudere halfbroer, Ivan IV.
Na de Slag bij Poltava (1709, in het huidige Oekraïne), werden de Zweedse troepen verdreven uit het gebied ten zuiden en ten oosten van de Baltische Zee (Oostzee). In 1710 werd Riga, de laatste grote stad, veroverd door de Russen.
Met het Verdrag van Nystad eindigde de Grote Noordse Oorlog: Ingria (zuidelijk grensgebied tussen Rusland en Finland), Estland en Lijfland werden geintegreerd in het Russische Keizerrijk. Lijfland, met de hoofdstad Riga, is het noordelijke deel van het huidige Letland en het zuidelijke deel van het huidige Estland.

Het oostelijk deel van het huidige Letland, Latgale, werd deel van het Russische gouvernement Pskov na de Eerste Poolse Deling (1772). Later maakte het deel uit van Plotsk, Belarus en – uiteindelijk- van het gouvernement Vitebsk.
Het zuidelijke deel van het huidige Letland werd het Russische gouvernement Koerland met als hoofdstad Митава [Mitava] na de Derde Poolse Deling (1795). De Duitse naam voor Митава [Mitava] is Mitau en de huidige Letse naam is Jelgava.