De Baltische Rivièra : Sovjet periode 1944-1990

Rīgas Jūrmala

In de Sovjet periode is Rīgas Jūrmala nog steeds een populaire badplaats. De beeldzijde van deze kaart – een postwaardestuk – geeft een impressie van Rīgas Jūrmala.

Op de adreszijde van deze kaart is -tweetalig- aangegeven: ‘LATVIJAS PSR. RĪGAS JŪRMALA’ . Ook de художник (=artiest) is hier vermeld.

Op de regel onderin zien we de drukgegevens.
De kaart is uitgegeven in 1961 en gedrukt in de МПФ ГОЗНАКА, de afkorting voor МОСКОВСКОЙ [MOSKOVSKOI] ПЕЧАТЉОЙ [PECHATNOI] ФАБРИКЕ [FABRIKE] ГОЗНАКА [GOSZNAKA], Moskou Druk fabriek Goznak.
Nummer 16084 is het nummer van de ЗАКАЗ [ZAKAZ], order.
Als ingedrukt zegel is een zegel gebruikt van de 10e serie permanente frankeerzegels, met het jaartal 1961: een startende raket.
In MGK 2004/05 worden vier types van dit ingedrukte zegel onderscheiden:
I Boekdruk (lijnen op achtergrond en maan met grotere afstand van elkaar)
II Offsetdruk (achtergrond en maan met de lijnen fijner)
III Offsetdruk (fijnere lijnen op de achtergrond, maan zonder lijnen)
IV Rasterdiepdruk (achtergrond en maan gerasterd)

Dit postwaardestuk met МПФ ГОЗНАКА en ingedrukt zegel Type II is in de Michel P 285, subnummer III (alleen het jaar, geen nummer beginnend met A in de drukgegevens).
Over de ansichtkaarten met ingedrukt zegel:Postwaardestukken uit de Sovjetperiode : ansichtkaarten / Jan Kaptein. – In: Het Baltische Gebied 2012 ; 60. p. 4-25.

Na de drukgegevens op de regel onderin is nog vermeld: ЦЕГА ХУДОЖЕСТВЕННОЙ КАРТЧКИ Р МАРКОЙ, Prijs van de artistieke kaadt met ingedrukte zegel. En dat was 4 kopeken.
In 1946 is Rīgas Jūrmala als 7th district toegevoegd aan Riga. Ķemeri en Sloka waren -en bleven- autonoom. In 1959 werd Jūrmala een stad, inclusief Ķemeri en Sloka.

Bulduri

Rīgas Jūrmala werd lang geassocieerd met badplaatsen, kuuroorden en sanatoria. Op dit postwaardestuk is een sanatorium in Bulduri aangegeven.

Op dit postwaardestuk, uitgegeven 3 mei 1962, is een afbeelding te zien van het sanatorium Cina in Bulduri.

Op de rugzijde van het postwaardestuk zijn de drukgegevens aangegeven.

“Juras Perle”, Zee Parel, was een beroemd restaurant op het strand van Bulduri. Het is gebouwd in 1965, de architect was Josifs Goldenbergs. Oo de eerste verdieping was ook een nacht-bar.
Helaas is het restaurant in 1991 afgebrand. In 2001 werden de restanten verwijderd.
Op deze kaart – postwaardestuk- ziet u een fraai beeld van dit gebouw.
De adreszijde van deze kaart:
Als ingedrukt zegel is een zegel gebruikt van de 11e serie permanente frankeerzegels, met jaartal 1966: de afbeelding van een meisje en jongen (3 kop.).
Dit ingedrukte zegel is gebruikt in twee types:
Type I: Boekdruk (met raam en met gedrukte ‘tanding’), arcering rechts op de schouder van het meisje 2 mm onderbroken (in soort driehoek)
Type II: Offsetdruk (zonder raam, met raam en met ‘tanding’), arcering op deze plaats slechts 0,5 mm onderbroken

 • Op deze kaart is type I gebruikt als ingedrukt zegel, met een gedrukte ’tanding’. Op de schouder rechts is de arcering duidelijk groter onderbroken, ca. 2 mm (in soort driehoek).
  Op de volgende kaart, uitgegeven 4 december 1973, is type II gebruikt als ingedrukt zegel.
 • Er zijn in deze periode 24 series van dit soort ‘zweiseitige’ ansichtkaarten uitgegeven met deze ingedrukte zegel. De kaarten zijn te verdelen in twee groepen:*zonder postcodeveld (P 321 – 354)
  *met postcodeveld (P 360 – 397)
  Deze kaart is zonder postcodeveld en volgens het schema in HBG 60 is een verdere onderverdeling de volgorde van de aanduiding КАРТОЧКА ПОЧТОВАЯ [KARTOCHKA POCHTOVAYA] (P 321-339) of de omgekeerde volgorde ПОЧТОВАЯ КАРТОЧКА (P341-354).De kaart hier is in te delen in de eerste groep.De kaart heeft gedrukte tanding met zegel type I, drukkerij  МПФ: P 335.
  De kaart is 28 september 1967 uitgegeven.

De kaart hieronder heeft het andere type ingedrukt zegel:
Deze kaart is uitgegeven 4 december 1973. Als ingedrukt zegel is eveneens een zegel van 11e serie permanente frankeerzegels gebruikt, met jaartal 1966: de afbeelding van een meisje en jongen.
Op deze kaart is de zegel type II gebruikt: offsetdruk, arcering slechts 0,5 mm onderbroken. De beeldzijde van deze kaart is hetzelfde, ook “Juras Perle”:

Op deze kaart zien we het veld voor de postcode: Michel P360-397. Er zijn verschillende typen postcode-velden. Boven het zes invoervelden bevindt zich een rij balkjes en daarvoor een start-indicatie. Hier veldtype III: de twee balken van de startaanduiding liggen op hetzelfde niveau als de andere balken.
De onderverdeling:

 • IIIA: tekst onder de zes invoervelden is vijf woorden, hoekpunten in de invoervelden zijn dikker, de diagonalen 6-12 dunne punten.
 • IIIB: dezelfde tekst, alleen dunne punten in de invoervelden, meestal diagonalen van vier punten.
 • IIIC: tekst zes woorden.

Hier duidelijk Type IIIA op deze kaart: dikkere hoekpunten in de invoervelden. Deze kaart met veld voor postcode type IIIA behoort volgens het schema in HBG 60 (p. 22) tot de kaarten P 378-P397. Tussen de linker- en rechterkant is een breuklijn: de lijnen van het adres en de afzender zijn gescheiden van de breuklijn. Dus de kaart moet worden geclassificeerd tussen P 378-386, de ingedrukte zegel type II, offset, dus P379-386. De tekst onder de invoervelden van de postcode is iets naar links geplaatst (niet direct eronder): dus tussen P 379-382.

De prijs is 4 kopeken: P 379 or 381. Beide hebben МПФГ als drukkerij en de maand in Romeinse cijfers. Het verschil: P382 heeft in de drukdetails © en het jaar. Deze kaart heeft niet de aanduiding © en het jaar: P 379.
P 379 heeft subtypen:

 • I met Л vóór het publicatienummer (zoals deze kaart)
 • II. zonder Л

Majori

Majori, met een treinstation op 24 km van Riga, was ook in het Sovjet-periode centrum van het kuuroordleven, dus er zijn veel kaarten en enveloppen -postwaardestukken-met afbeeldingen van deze plaats.

Postwaardestuk, uitgegeven 7 juli 1962.

Oo deze vroege kaart: Majori Viesnīca, Majori Hotel. Hieronder de andere zijde, met de drukgegevens:
Als ingedrukt zegel is een zegel gebruikt van de 10e serie permanente frankeerzegels, met het jaartal 1961: een startende raket.
In MGK 2004/05 worden vier types van dit ingedrukte zegel onderscheiden:
I Boekdruk (lijnen op achtergrond en maan met grotere afstand van elkaar)
II Offsetdruk (achtergrond en maan met de lijnen fijner)
III Offsetdruk (fijnere lijnen op de achtergrond, maan zonder lijnen)
IV Rasterdiepdruk (achtergrond en maan gerasterd)

Hier type II.

De kaart is uitgegeven 7 juli 1962, en gedrukt in de МПФ ГОЗНАКА, de afkorting voor МОСКОВСК ОЙ [MOSKOVSKOI] ПЕЧАТЉОЙ [PECHATNOI] ФАБРИКЕ [FABRIKE] ГОЗНАКА [GOSZNAKA], Moskou Drukkerij Fabriek Goznak.

Nummer 18989 is het nummer van de ЗАК [ZAKAZ], order.
Kaarten met deze aanduiding van de drukkerij, ingedrukte zegel type II, offset, kleur op de adres-zijde groen/wit: moet Michel P 285 zijn.
Een schema van de kaarten met de bedrukte stempel van de 10e set permanente frankeerzegels, met het jaar 1961 (een startende raket): in het artikel ‘Postwaardestukken uit de sovjetperiode: ansichtkaarten (HBG 60, p 16).

Het nummer A 06676 is het publicatie-nummer. In de jaren zestig werd dit nummer voorafgegaan door A, later door het letterteken Л.
De drukgegevens in één regel onderaan, begint zoals gebruikelijk met: ИЗДАНИЕ МИНИСТЕРСТВА СВЯЗИ CCCP, publicatie van het ministerie van communicatie van de USSR, en het publicatie-nummer.

P285 heeft een onderverdeling: II met A … en datum. Hier zijn 34 balkjes gedrukt, dus dit moet Michel P285 zijn, type II. (met 33 balkjes: type IV)

Het hotel is ook afgebeeld op postwaardestukken, enveloppen met ingedrukte postzegel. Hier een postwaardestuk, uitgegeven 1/II-72, 1 februari 1972.

Postwaardestuk, uitgegeven 1 februari 1972.

Natuurlijk is het leuk om in het beroemde hotel “Majori” te verblijven en een postwaardestuk te sturen met dit hotel.
Dit hotel werd in 1925 gebouwd onder leiding van de architect A. Medlinger in ‘Art Nouveau’-stijl (of in de’ historische ik-stijl ‘). In de crisis van 1932 moest het hotel worden geveild. Het waardevolle interieur ging gedeeltelijk naar kasteel Sigulda. In 1991 werd het hotel gerenoveerd.

Het hotel wordt ook getoond op verschillende postwaardestukken: een envelop uitgegeven 30-12-1974, een andere envelop uitgegeven 13-2-1986.