Narva tijdens de Sovjet bezetting 1944-1991

Na de oorlog bleef Estland als Estlandse Sovjetrepubliek onderdeel van de Sovjet-Unie. In januari 1945 werd Ivangorod administratief gescheiden van Narva en werd ondergebracht in de Leningrad Oblast in de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek.
In 1954 kreeg Ivangorod de status van stad. De rivier Narva was de grens van de Estse Sovjetrepubliek. Dus dit was ook later de grens van het opnieuw onafhankelijke Estland.

In de Sovjetperiode zien we op brieven tweetalige aanduidingen: deze brief heeft aanduidingen in het Ests en het Russisch. De brief is van het uitvoerend comité van de gemeenteraad van Narva.

Hieronder een Kerstkaart, verzonden vanuit Ivangorod, niet langer deel van Narva.

Het stempel van deze kaart, via de computer scherper gemaakt.

In het stempel zien we de aanduiding ИВАНГОРОД ЛЕНИН [IVANGOROD LENIN ….], nu in de Oblast Leningrad, aan de rechteroever van de rivier Narva. Er zijn geschillen over de Ests-Russische grens. Volgens het Verdrag van Tartu (1920) en Estland is Ivangorod Ests. Nu is deze Estse republiek hersteld, maar de Russische Federatie beschouwt Estland als de opvolger van de Estlandse SSR met de Narva als grens.

De Sovjet-Unie heeft ook een postzegel uitgegeven met een afbeelding van Narva. Mi. 1986, uitgegeven op 8 september 1957, ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de beroemde Krenholm Manufacturing Factory op het eiland Kreenholm (Duits: Krähnholm) in de rivier de Narva.