Sovjet periode 1940-1941 : machine stempels

De twee stempel-machines, in gebruik in het onafhankelijke Letland, werden verder gebruikt gedurende de Sovjet-periode 1940-1941.

In het begin werden de oude Letse stempels gebruikt, maar later -vanaf oktober 1940- ziet u het stempel veranderen: tweetalige aanduiding van de plaats en de sovjet-ster.
Volgens  de classificatie van Juris Mors:

  • M-SL1-A: 7 golvende lijnen, begint opwaarts, serieletter A
  • M-SL2-A: 7 golvende lijnen, begint naar beneden, serieletter A
  • M-SL3-B: 7 golvende lijnen, begint naar beneden, serieletter B
  • M-SL4-B: 7 golvende lijnen, begint naar boven, serieletter B

    Het type op deze brief, M-SL3-B, met serieletter Б is gebruikt vanaf 11-11-1940 tot 24-12-1940. De vlag heeft golflijnen die eerst naar beneden gaan (voor het andere tye – met de golflijnen eerst opwaarts: zie de kaart onderaan deze pagina).

Deze kaart heeft hetzelfde macine-stempel, M-SL3-B, met serieletter Б, maar nu is een LPSR-postzegel gebruikt.
In het begin werden de Letse postzegels gebruikt, maar op 21 oktober werden de eerste postzegels van de Letse Socialistische Sovjet Republiek uitgegeven. Op deze postzegels zien we de Letse aanduiding Latvijas PSR. De Letse postzegels mochten tot 20 april 1941 gebruikt worden, met uitzondering van de  ‘Ulmanis’-zegels.
Op de beeldzijde een aardig stadsgezicht:

‘Skats uz Talsiem’, uitzicht op Talsi, een stad in het westen van Letland. De stad ligt vlakbij twee meren en in het centrum staat een Koerlands fort op de heuvel.

Een andere kaart met een machine-stempel, gebruikt in de LPSR-periode:

Het stempel van de kaart hierboven: Type M-SL4-B. Dit type heeft serieletter Б, in gebruik tussen 27-12-1940 en 14-6-1941, sub-type waarbij de vlag eerst opwaarts gaat.
Het aankomststempel van Vecmilgrāvis is nog steeds Lets: met LATVIJA.
De beeldzijde van deze kaart: ‘Daudz limes vārda dienā’, Gelukkige naamdag.